NON-STOP: 0730006655 | 0760665511

Cum să vă pregătiți mașina pentru iarnă

Drumurile de iarnă pot fi periculoase, iar nevoia de a conduce autoturismul în timpul unei furtuni de zăpadă poate fi o adevărată provocare. Asigurați-vă că mașina dumneavoastră este pregătită pentru orice furtună de zăpadă sau pentru condus pe timp de iarnă, întreținând mașina, conducând în siguranță și folosind la nevoie un kit de urgență.

Lista de verificare pentru circulație pe timp de iarnă: Cum să vă pregătiți mașina

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă pregăti mașina pentru un sezonul de iarnă ce vine. Pregătirea mașinii  poate necesita timp și bani, așa că planificați totul în avans în conformitate cu această listă de verificare pentru vehicule pentru iarnă.

Montați din timp anvelopele pentru zăpadă.

 • Trecerea la anvelope pentru zăpadă, este obligatorie în țara noastră, deci asigurați-vă că vă feriți de situații neplăcute si chiar periculoase.

Atenție însă : anvelopele pentru zăpadă cresc consumul de carburant, așa că folosiți anvelopele pentru zăpadă numai în lunile de iarnă.

 • Verificați partea de rulare a  anvelopei.
 • Când vă pregătiți mașina pentru iarnă, asigurați-vă că inspectați anvelopele pentru uzura benzii de rulare și cereți să vi se permute roțile la fiecare schimb de ulei. Pentru a verifica banda de rulare a anvelopei, utilizați un subler de adâncime sau orice alt mijoc de determinare a adâncimii profilului.

Faceți presiunea în anvelope.

 • Presiunea redusă a aerului din anvelope poate fi periculoasă pe drumurile de iarnă. Duceți mașina la un atelier pentru a vă verifica presiunea în anvelope și umpleți-le dacă este necesar. Pute-ți verifica cu ușurință și singuri  presiunea în anvelope, folosind o stație de încărcare cu aer sub presiune (se găsește la benzinăria din zonă) și un manometru .
 • Schimbați uleiul și verificați antigelul. Întreținerea regulată a vehiculului dumneavoastră poate ajuta la prevenirea oricăror probleme ale mașinii în lunile de iarnă.
 • Reparați sistemul de încălzire. Condusul mașinii pe distanțe scurte, sunt foarte neplăcute atunci când nu aveți căldură în mașină, dar luați în considerare ce s-ar întâmpla dacă ați fi blocat în mașină pentru o perioadă îndelungată de timp – tot timpul fără a avea căldură. A avea un sistem de încălzire funcțional poate ajuta la prevenirea disconfortului zilnic, dar poate fi, de asemenea, o măsură preventivă excelentă.
 • Inspectați-vă bateria. Capacitatea bateriei vehiculului dumneavoastră scade destul de mult pe timp rece. Asigurați-vă că mașina dumneavoastră este pregătită pentru iarnă și solicitați unui profesionist să inspecteze stare de sănatate/încărcare a acumulatorului, lichidul și conexiunile bateriei.

Pregătirea pentru condusul pe timp de  iarnă

Dacă  nu sunteți obișnuit să conduceți iarna, ninsoarea poate însemna un factor de stres suplimentar.  Păstrați-vă o minte limpede ( gândiți la rece doar) și respectați aceste sfaturi privind siguranța conducerii pe timp de iarnă:
Cum să conduceți pe zăpadă
Adăugați timp suplimentar de călătorie. Condusul în condiții de iarnă va dura cel mai probabil mai mult decât de obicei, din cauza traficului mai lent pe parcurs, a plugurilor de zăpadă și a stropitoarelor de sare sau a drumurilor nedeszapezite. Pregătiți-vă mental pentru condusul pe timp de  iarnă și acordați-vă mai mult timp și combustibil suficient pentru a ajunge la destinație.
Îndepărtați zăpada sau gheața de pe mașină. Folosiți un răzuitor de gheață sau un răzuitor improvizat (uneori o spatulă sau un CD funcționează bine!) pentru a curăța geamurile si parbrizul. Dacă acumularea de zăpadă este puternică pe partea superioară a vehiculului, asigurați-vă că ați răzuit / împingeți și cea mai mare parte a acesteia. Acest lucru împiedică orice bucăți mari de zăpadă înghețată să zboare în timp ce conduceți și să răniți un alt șofer!
Conduceți mai încet decât de obicei. Respectarea limitei de viteză este o regulă bună de respectat și este important să o respectați pentru a păstra toți șoferii în siguranță pe drum. Dacă nu sunteți sigur cu privire la condițiile drumului, pentru a fi în siguranță, mergeți cu aprox. 15-20 de km/h mai puțin decât limita de viteză.  Cu cât mașina dumneavoastră merge mai repede, cu atât mai puțin timp de reacție va trebui să vă descurcați pe gheață.
Folosți accelerația și mai ales frâna cu blândețe. Încercați să nu accelerați sau să folosți frânele prea intens, deoarece ambele acțiuni ar putea face mașina sa piardă aderența.
Purtați întotdeauna centura de siguranță (dacă mai era nevoie să adăugăm)
Purtarea centurii de siguranță vă reduce șansele de rănire într-un accident de mașină cu mai mult de 45%, așa că asigurați-vă că vă închideți centura!
Nu utilizați tempomatul ( cruise controlul ). Conducerea pe timp de iarnă necesită controlul complet al mașinii dumneavoastră în orice moment; o zonă de astfalt acoperit de gheață  poate apărea pe drum în orice moment. Din acest motiv, utilizarea cruise controlului în condiții de iarnă nu este recomandată.

Cum să vă scoateți mașina din  zăpadă

Folosiți aceste sfaturi pentru a vă ajuta să ieșiți din zăpadă sau pentru a ajuta pe alții blocați!
 • Treceți la săpat. Dacă aveți o lopată de zăpadă în trusa de urgență a mașinii dumneavoastră de iarnă, făceți-vă curaj și începeți să săpați! Descoperiți cât de mult puteți în jurul vehiculului, în special lângă anvelope, sub mașină, în față, în spate etc. Cu cât mai mult sapați preliminar zăpada, cu atât mai puțin va aluneca mașina.
Sfat: fiți atent la ceea ce vă spune corpul și evitați exagerările. Dacă simțiți frig sau obosiți, faceți o pauză și stați în mașina dumneavoastră caldă sau într-un adăpost cald.
 • Evitați să accelerați prea tare . Poate părea logic să apăsați puternic pe ”gaz” pentru a ieși dintr-o situație în care mașina dumneavoastră este blocată, dar în cazul ieșirii din zăpadă, este vorba despre cel mai rău lucru pe care îl puteți face. Când roțile mașinii dumneavoastră se rotesc puternic, fără a pleca de pe loc, acestea creează frecare și căldură. Căldura aceea topește zăpada de sub anvelopă și o transformă în gheață aproape imediat, ceea ce face ca ieșirea din zăpadă să fie mult mai grea.
 • Rock-n-roll. Nu vorbim despre muzica de la  radio (deși dacă acest lucru vă ajută să obțineți puterea suplimentară pentru a vă împinge mașina în afară…!). Dacă vă mișcați mașina înainte și înapoi, puteți scoate autovehiculul de orice banc de zăpadă care vă împiedică mișcarea. Acest lucru se poate face cu ajutorul suplimentar altor oameni sau doar de unul singur. Dacă sunt mai mulți oameni care să vă ajute, puneți-i în picioare în afara mașinii dumneavoastră , în spate și puneți în mișcare vehiculul înainte și înapoi . Așezați-vă pe scaunul șoferului și accelerați pentru a câștiga tracțiune pentru a merge mai departe. Dacă sunteți singur și trebuie să scoateți mașina dintr-un banc de zăpadă, folosind treptele de mers înainteși  înapoi pentru a provoca același efect ce vă poate face mașina să avanseze și să iasă din zăpadă.
 • Verificați dacă țeava de evacuare este înfundată cu gheață. Acesta ar trebui să fie întotdeauna unul dintre primele elemente de pe lista dumneavoastră de verificare la scoaterea mașinii din zăpadă. Dacă țeava de eșapament a mașinii dumneavoastră, situată de obicei în partea din spate exterioară a mașinii, este înfundată, monoxidul de carbon poate pătrunde în interiorul mașinii și poate cauza otrăvirea cu monoxid de carbon – un incident potențial mortal. Dacă este înfundată sau blocată, uneori mașina nici nu pornește așa că scoateți zăpada și curățați zona țevii de evacuare.

Lucruri de pus în mașină pentru iarnă

Păstrați-vă pe dumneavoastră și familia dumneavoastră în siguranță, aprovizionând în mod adecvat mașina cu ceea ce veți avea nevoie în cazul unor probleme cu mașina în timpul unei furtuni de iarnă. Utilizați următoarele liste de verificare pentru a vă pregăti mașina pentru toate situațiile de urgență din timpul iernii, indiferent dacă este blocată într-un banc de zăpadă, conducând în zăpada înghețată sau blocată într-o furtună de zăpadă.

Lista de verificare: trusa de urgență de iarnă pentru probleme cu mașina:

Lanternă
Baterii suplimentare
Dinam
 Radio cu baterie
Răzuitor de gheață pentru parbriz și ferestre
Lopată
Cabluri de pornire
Hartă
Lanț sau frânghie robustă pentru tractare
Lanțuri pentru anvelope
Sare  pentru a topi gheață, nisip pentru aderență în zăpadă
Vestă reflectoarizantă

Lista de verificare: set de supraviețuire pentru iarnă de pus în mașină:

Pături calde
Caciulă și mănuși suplimentare
Apă și alimente neperisabile
Încărcător de telefon mobil și / sau acumulator suplimentar (power bank)
Medicamente suplimentare