NON-STOP: 0730006655 | 0760665511
Alegeți cu grijă: anvelope All-Season și All-Weather vs. anvelopele de iarnă
 

Zilele de toamnă se îndreaptă către luna noiembrie iar șoferii devin preocupați de siguranța lor și a celor apropiați, începând pregătirea mașinii pentru sezonul rece. Pentru lunile de iarnă, conducem pe străzi și autostrăzi acoperite de zăpadă, ne răzuim parbrizul dimineața și umplem rezervorul cu soluție de spălat anti-îngheț atunci când acesta este scăzut. Însă dintre toate verificările și intervențiile necesare, montarea anvelopelor de iarnă este acțiunea ale cărei efecte se fac simțite imediat, atât în dinamica mașinii, cât și în micșorarea riscurilor de accident. Nu în ultimul rând, aceasta este o obligație legală a cărei neîndeplinire atrage după sine sancțiuni importante.

 

A fi în siguranță pe un drum de iarnă ridică o întrebare importantă: de ce tip de anvelope aveți nevoie atunci când temperaturile scad și când fulgii de zăpadă încep să cadă? Care este diferența dintre anvelopele de iarnă (sau de zăpadă) și cele pentru toate anotimpurile (all season)? Dar despre cele all weather – în ce fel sunt diferite de ”toate anotimpurile”?

 

Să răspundem la câteva dintre aceste întrebări, deoarece anvelopele pot fi o cheltuială mare și doriți să fiți siguri că vă echipați mașina cu un fel de anvelopă potrivită.

 

Iată o defalcare rapidă pentru a vă ajuta să treceți prin aceste întrebări importante despre anvelope:

All-Season All-Weather Winter 
Vreme Vremea caldă, uscată și umedă Ierni mai blânde, inclusiv ploi abundente și ninsoare slabă Ierni aspre cu multă zăpadă
Temperatură Peste 7°C Peste și sub 7 ° C Sub 7°C
Profil Oferă aderență în timpul temperaturilor mai calde. Banda de rulare mai fină nu este potrivită pentru zăpadă și nămol. Amestecul benzii de rulare împiedică alunecarea și asigură stabilitate, plus o manipulare sensibilă în climă mai caldă Amestecul benzii de rulare împiedică alunecarea și asigură stabilitate, plus o manipulare sensibilă în climă mai caldă
Cauciuc Compoziție dură, durează mai mult Rămâne flexibil peste și sub 7 ° C Rămâne moale la temperaturi mai reci pentru o mai bună aderență
Logo M + S M + S

Muntele cu 3 vârfuri

M + S

Muntele cu 3 vârfuri

 

 

Ce sunt anvelopele de iarnă?
Majoritatea șoferilor din România s-au confruntat cu drumuri acoperite de zăpadă atât în localități cât și în afara localităților. De regulă, drumurile se acoperă cu zăpadă cu mult înainte ca orice plug să părăsească depoul. Aici anvelopele de iarnă / zăpadă vă vor oferă siguranță și liniște în rulare.

Anvelopele de iarnă prezintă un model al benzii de rulare cu blocuri mai mari și striuri cu ajutorul cărora se elimină apa sau zăpada, rulează mai eficient, iar cauciucul mai moale își  menține flexibilitatea la temperaturi scăzute. La temperaturi mai mari, materialul moale devine un dezavantaj, motiv pentru care trebuie să schimbați anvelopele de iarnă cu anvelopele de vară sau cu unele specifice pentru toate anotimpurile, odată ce temperaturile exterioare au crescut sau a venit primăvara.

Cel mai mare dezavantaj pentru anvelopele de iarnă sunt costurile suplimentare de depozitare și responsabilitatea de a le monta/demonta la momentul potrivit al anului. Nu toată lumea are spațiu de depozitare suplimentar pentru a păstra patru anvelope voluminoase, motiv pentru care anvelopele al season tind să fie o alegere mai populară. Dar dacă locuiți într-o regiune în care zăpada este abundentă, temperaturile sunt scăzute și mașinile de deszăpezire sunt puține, atunci anvelopele de iarnă vor fi alegerea cea mai potrivită.

De asemenea, merită menționat faptul că, în România, anvelopele de iarnă sunt impuse prin lege: anvelopele de iarnă sau pentru toate condițiile meteorologice ( all weather ) sunt obligatorii pentru toți șoferii în perioada de iarnă ( când temperaturile scad sub 7 C ).

Aceasta înseamnă că se califică anvelopele cu sigla cu muntele cu 3 vârfuri sau cu denumirea M + S.

Ce sunt anvelopele pentru all weather?

All-weather este o anvelopă hibridă care vă poate acoperi în condiții ușoare, precum și în unele condiții de iarnă non-extreme.

Obțineți performanțe bune în lunile de vară, primăvară și toamnă, asemănătoare cu all-season, dar obțineți și performanțe satisfăcătoare în sezonul de iarnă. În plus, anvelopele de iarnă necesită schimbare și depozitare, în timp ce anvelopee all weather sunt folosite tot anul, așa că nu sunteți împovărat de costul anvelopelor de iarnă.

La fel ca anvelopele de iarnă, anvelopele pentru toate condițiile meteorologice sunt recunoscute de RAR ca fiind sigure de utilizat în majoritatea condițiilor de zăpadă. Pe anvelopa fizică, trebuie să aveți un simbol al unui logo cu 3 vârfuri de munte / fulg de zăpadă („Alpine”) (a se vedea tabelul) sau să fie o inscripționare M+S pe anvelopele care se califică pentru această denumire.

Dacă există un dezavantaj pentru all weather, este că, în general, se uzează mai repede decât cele specifice de vară și iarna. Acesta este motivul pentru care veți vedea garanții mai scurte ale benzii de rulare pentru all weather, comparativ cu altele. Este logic, având în vedere că conduceți pe aceste anvelope pe tot parcursul anului față de schimbarea a două seturi diferite de anvelope (toate anotimpurile și iarna).

Ce sunt anvelopele all-season?

Sunt confuzii frecvente atunci când auziți termenii all season și all weather puse în comparație unul cu celălalt. Dacă vorbim despre anvelopele ”toate anotimpurile”, atunci pare logic că vorbim despre toate tipurile de vreme, nu? Nu chiar.

Anvelopele pentru toate anotimpurile oferă performante optime în primăvară, vară și toamnă. De fapt, unele companii au început să redenumească anvelopele pentru toate anotimpurile ca „anvelope cu 3 anotimpuri”.

Din păcate, aceasta nu este o anvelopă ideală pentru condiții de iarnă sub zero, cu zăpadă. Aceste anvelope tind să piardă aderența la temperaturi sub 7 grade Celsius.

Banda de rulare pentru anvelopele ”toate anotimpurile” este adesea netedă și dreaptă, eliminând apa atunci când conduceți în condiții de ploaie și aderență bună pe drum, în condițiile de temperaturi mai mari.

Anvelopele inscripționate noroi și zăpadă ( M + S ) sunt anvelope pentru ”toate anotimpurile” care au fost aprobate pentru condiții de noroi și zăpadă. Denumirea „M + S” poate fi găsită pe anvelopă.

Deși vremea nefavorabilă nu ar trebui sa ia pe nimeni prin surprindere, se mai întâmplă uneori contrariul. Acest lucru poate veni împreună cu incidente neplăcute, momente in care va poate fi de mare folos un apel către Ambulanța Rutieră care are echipe mobile ce pot interveni in orice situație.

Daca aveți nevoie de tractari auto sau asistenta rutiera veți afla toate detaliile despre aceste servicii pe site-ul nostru!